Rahim Duvarı Kalınlaşması
Rahim, kadın üreme sisteminde bir organdır. Hamilelik sürecinde bebeğin tutulmasından sorumlu bir organdır. Rahimin büyük bir çoğunluğu kaslardan oluşur. İç kısmı bağlar ve dokulardan oluşur. Rahmin iç kısmında bulunan endometrium tabakası embriyonun tutunduğu tabakadır.
Normal durumda rahim duvarı hormon seviyesine bağlı olarak gebeliğe hazırlık evresinde kalınlaşır. Hamilelik gerçekleşmediği durumda pul pul dökülerek tekrar eski haline döner ve incelir. Dökülen parçalar regl kanaması ile beraber vücuttan dışarıya doğru atılır. Her adet döngüsünde bu olay tekrarlanır. Rahim duvarının fazla kalınlaşması durumunda Rahim duvarı kalınlaşması oluşur.
Rahim Duvarı Kalınlaşması
Tıp bilimindeki adı Endometrialhiperplazi olan rahim duvarı kalınlaşması, kadın hastalıklarının bir çeşididir. Endometrium, rahmin iç duvar astarına verilen addır.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?
Rahim iç tabakasının (endometrium) normalden daha fazla büyümesiyle rahim kalınlaşması hastalığı ortaya çıkar.Rahim duvarı kalınlaşması, adet düzensizliğine yol açar, rahim kanserine de temel hazırlar. Rahim duvarı kalınlaşması hormonal düzensizliklerden dolayı oluşabilir. Tedavi yöntemi olarak ilaç kullanılabilir fakat bu tedavi şekli hastalığın seviyesine göre değişiklik gösterebilir. Genellikle ilaçlar kullanılır.
Rahim Duvarı Neden Kalınlaşır?
Rahim duvarında yer alan endometrium tabakası östrojen hormonunun artmasıyla birlikte rahim duvarı kalınlaşmaya başlar. Bu kalınlaşma gebelik için, vücudun kendini gebeliğe hazırlama yöntemidir. Gebelik durumunun gerçekleşmemesiyle beraber östrojen hormonu düşerken progesteron hormonu artar. Kanda artan progesteron seviyesiyle beraber endometrium dokusu pul pul dökülür. Dökülen tabaka adet döngüsü ile vücuttan atılır.
Rahim Duvarı Kalınlaşmasını Arttıran Etkenler
- Kişinin menopoz süreci içinde olması
- Aşırı kilolu olma durumu
- Şeker hastalığı
- Yumurtalık kisti
Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri
- Adet düzensizliği
- Ağrılı adet dönemi (normalden fazla)
- Ara ara kanama
- Kahverengi akıntı
- Menopoz döneminden sonra oluşan kanama
Not: Birçok belirtiyle beraber kendini belli ettiği gibi hiçbir belirti göstermeden de kişilerde rahim duvarı kalınlaşması görülebilir.Rahim kalınlaşması alanında uzman kişiler tarafından jinekolojik muayene ile tespit edilir. Hastalıktan korunmak için düzenli olarak alanında uzman bir jinekoloğa görünmeli ve düzenli olarak kontrollere gidilmelidir.